[an error occurred while processing this directive]

 

       主頁 >> 文章 >> 新手機資訊 >> Samsung 首部 GPRS 手機「高速雙面王」SGH-Q200



Samsung 首部 GPRS 手機「高速雙面王」SGH-Q200

Samsung 首部 GPRS 手機「高速雙面王」SGH-Q200

文 / 攝:Lokki

﹝按下圖片可放大﹞


Samsung SGH-Q200

韓國品牌 Samsung 上年在中港兩地以致其他地方先後推出了多款不同類型的手機。由高至低檔都有,以迎合不同人士口味,最得人討好及深入民心相信一定係「雙面王」 A288 摺疊式手機。可能 Samsung 對自家的“摺”機製造方式極有信心,亦有可能係 Samsung 越“摺”越興奮,現在就連首部 GPRS 手機 SGH-Q200 都係以“摺”同大家見面。

繼續雙面

Q200 用上全銀色機殼設計,加埋機面的「四方」顯示屏幕,和早陣子開賣的行貨版 A308 極相似。兩部手機同樣是「雙面」設計,最大分別在於 Q200 機面上印有「GPRS」四個英文字母以資識別。

- SGH-Q200 採用雙螢幕設計


上圖左:圓形功能按鈕,正中央為一按上 WAP 鍵。
上圖右:特大數字按鈕,操作舒適。

極速五號

貴為首部支援 GPRS 服務手機,Q200 點都唔可以輸蝕俾其他品牌。內置 4+1 時間槽的 Q200 支援第八級 GPRS 服務,最快下載速度約可做到 84kbps,同摩記三大 V 系手機 V60 / V66 / V70 及台灣 Palmax XG2 睇齊,成為第五部極速手機。但以現時香港網絡商推出的 GPRS 服務看,此速度仍未可支援,有點兒得物無所用。

- 3.7V 標準鋰離子電池


上圖左:Samsung 一貫作風,機頂左側設有手機繩孔。
上圖右:免提接駁位置設在機身左側

下一頁 →

本文章的版權屬電訊坊所有
我們已交由律師處理有關本網的版權